Blog

Póló batikolás technikái, hogyan csináld otthon (leírással és képekkel)

Blog
Batikolás
Szűrés törlése
Virag
Virag
2021.07.21 15:30
Póló batikolás technikái,  hogyan csináld otthon (leírással és képekkel)

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem tapasztalataimat és hogy mire érdemes figyelni, milyen eszközhasználat szükséges.

Az első blog cikkemben bemutattam, a póló batikolás lépéseit és hogy lehet könnyen otthon batikolni

A képek összegyűjtve lent találhatóak!

A batikolás, egy izgalmas ruhafestési technika, amivel foltos, csíkos, színátmenetes mintákat tudsz létrehozni. Az alkotás öröme mellett, saját készítésű, teljesen egyedi darabokkal frissítheted ruhatárad.

Ha szeretnél valami különlegeset és egyedit, ami nem fog szembejönni veled az utcán, akkor valószínű, hogy a batikolt ruha szerelmese leszel.

Legyen batikolt póló, ruha, batikolt táska, vagy akár lakástextil ezzel a ruhafestő technikával garantáltan egyedi darabok készülnek.

Hogyan kezdjünk hozzá a batikoláshoz? 

Az első kérdés, hogy mit szeretnél batikolni? Fontos, hogy természetes anyagot ( pamut, len vagy kender vászon, selyem...stb ) válasszunk, ugyanis a műszálas vagy kevert szálas textileket kevésbé vagy egyáltalán nem fogja be a festék. 

Ne feledd, különböző alapanyagok használatakor más szín-hatást érhetsz el. 

Pl.: Egy közös csapat vagy családi póló batikolás esetében, hogy azonos színű darabokat készíts, azonos anyagból készült ruhaneműre lesz szükséged.

 

Másfelől fontos a festeni kívánt ruhák mennyisége. Más festék mennyiség kell 1-2 db póló festéséhez, mint mondjuk egy 3XL-es pulóver esetén. Mérd le a festeni kívánt ruha súlyát, hogy tudd mennyi festékre lesz szükséged. Bosszantó tud lenni, festék beszerző utad után, ha otthon derül ki, hogy túl kevés festéket vettél. Minden festék csomagolásán megtaláljátok az adagolási útmutatást. Átlagosan 250g anyaghoz 10g festékre van szükség.

Milyen batik festéket használj?

Több textilfesték is fellelhető kis hazánkban. A legelterjedtebb és amihez talán a legkönnyebb hozzájutni, a Columbus ruhafesték. Megtalálod háztartási boltokban, barkács - festő szaküzletekben is. DEKA ruhafesték, ami kifejezetten batikoló festék, Hobby boltokban, művészellátóban lehet kapni. Ezen kívül vannak drágább kategóriájú festékek, mint pl.: Javana, Dylon, Simplicol.

Batikoláshoz előkészületek: 

Attól függően, hogy milyen eljárással szeretnél batikolni, kicsit más előkészületre és eszközökre lesz szükséged.

A festés előtt én mindig előkészítem a helyszínt. Letakarom fóliával az asztalt, elpakolok a környékről mindent, nehogy véletlenül kifröccsenjen a festék valamire. Fontos, hogy használj gumikesztyűt, ugyanis a ruhafestékek könnyen befogják a bőrt. Vigyázz a ruhádra! Ha nincs kötényed, vegyél fel egy régi pólót, nadrágot, aminek nem árthat pár új színfolt. :)

 

A festeni kívánt textilt, ruhát, pólót, először mosd ki. Ha új a textil ezzel beavatod az anyagot és eltűnnek a lehetséges szennyeződések is. Ne használj öblítőt vagy textil lágyítót a mosáshoz. A festék nem fogja eltüntetni a makacs foltokat, így ha egy régi pörkölt foltos pólót szeretnél újraéleszteni, jobb ha belekomponálod a mintába :)

Batikoláskor legyen nedves a textil. Én a mosógép által kicentrifugázott állapotában szoktam elkezdeni, mert ha túl nedves a ruha, a festék esetleg szétfolyik, ha meg száraz, kevésbé itatódik át. 

 

Főzős batik eljárás:

A klasszikus ruha festési eljárás főzve történik, ugyanis a pigmentek hő hatására szívódnak a szálak közé. Én többnyire Columbus ruhafestéket használok ehhez az eljáráshoz. Szükséged lesz egy nagyobb edényre és egy fakanálra amit a ruhafestési eszköztár oltárán feláldozol . Kikevered a festékoldatot a csomagoláson feltüntetett útmutatás szerint és annyi forró vizet öntesz hozzá, hogy ellepje a textileket. Egy órán át lassú tűzön “főzzük” az összecsavart, hajtogatott anyagokat. Néha megforgatjuk, hogy minden oldalról jól érje a főzet. A festékléből kiemelve, hagyjuk kicsit kihűlni. Kibontjuk, öblítsük bő vízzel és egy másik edényben vagy lavórba, ecetes vízbe áztatjuk egy órára. 

Ez a könnyebb és “tisztább” batikolási mód. 

Hideg batikolás:

A hideg batikolás lényege, hogy az összecsavart, hajtogatott, kötözött anyagot meglocsolod az előre kikevert festéklével. Ez egy erősebb koncentrátum mint amit a főzős eljárásnál használunk. A festék felvitelekor szükségünk lesz még műanyag flakonokra, aminek csőrös kupakja van (mint a hajfestős flakonok), amivel viszonylag egyenletesen fel lehet vinni a színeket.

Itt igazán fontos, hogy a munkafelület védve legyen. Szükséged lesz egy tálra vagy tálcára és rá egy rácsra is. Ez lehetővé teszi, hogy a batikolandó darab ne érintkezzen a locsolás folytán lecsöpögött többlet festékkel. Ha nincs lehetőséged a festőfelület ezen kiépítésére, csinálhatod kézben is, csak figyelj arra hogy mielőtt leteszed textilt az asztalra, töröld le a festékmaradványokat. 

A befestett anyagot egy zacskóba légmentesen lezárod és melegen dunsztolod min 8 órát. 

Ehhez a technikához a pontos lépéseket a következő blog-cikkben fejtem ki.

Batik mosás és batikolt póló fixálás

A tartós batikolás főbb tényezői: a festés folyamata, a festési idő hossza és a fixálás. A batikolt ruha fixálása ecetes lébe áztatással történik. Érdemes erős koncentrátumot használni. Én fele víz, fele 20%-os ecet fürdőbe rakom a batikolt anyagot és minimum egy órát hagyom ázni. Ez után egyesével, vagy azonos színű pólók esetén együtt újra kiöblítem egészen addig míg a víz tiszta nem lesz és nem ereszti a színét. Az első mosás után nyugodtan összeteheted más ruhákkal, nem fogja meg a többit. Ezután a batikolt ruha mosása ugyanúgy zajlik mint más ruháké. 40C-nál melegebb mosás nem ajánlott. 

 

Örömteli batikfestést kívánok! 

Üdv, Virág

 

Ezeket a termékeket használtuk:

Nézd meg az előző blog bejegyzésünk:

Mi a batikolás?