Blog

Te ismered a zokni igaz történetét?

Virag
Virag
2021.11.11 16:30
Te ismered a zokni igaz történetét?

Az zokni evolúciója több mint ezer évre tekint vissza. Ki gondolkodott már azon, hogy ...

Az zokni evolúciója több mint ezer évre tekint vissza. Ki gondolkodott már azon, hogy hogyan fejlődött ki a zokni mai modern formája.

A Zokni története.

Már az ősember is magára tekert állati bőröket, bundát vagy leveleket, hogy megvédje lábát a sérülésektől és a hidegtől. Ezek voltak az első, kezdetleges lábbelik. 

Hesiod, egy ókori Görög író említést tett írásaiban fonott állatszőrből készült “zokniról”, amit többnyire színészek viseltek. A Római korban élő nők vékony hevedereket hordtak lábukon. Biztos nem két perc volt felöltözni. :)

A középkori Európában színezett vásznakat tekertek a lábukra. Ezt harisnyakötő segítségével fixálták, hogy ne csússzon le. 

Az 1400-as évek Itáliájában a cipők egy időre kimentek a divatból. A korabeli előkelő réteg a „nehéz” lábbelik helyett egyszerű, bőrtalppal ellátott harisnyákat húzott a lábára. a nadrág és zokni funkcióját egy egyberészes láb fejet is elfedő harisnyanadrág töltötte be. A zokni ekkor még nem szeparálódott el a felső résztől. Gyakran készült színes selyemből, gyapjúból vagy bársonyból és a lábak különböző színűek voltak. 


Ez a viselet, többnyire a gazdagabb réteg körében volt divatos. 

Vajon mit szóltak volna egy mai kényelmes, prémium minőségű zoknihoz, ami nem mellesleg mindenki számára elérhető áron van?  

A 16. században a Spanyolok elkezdték elkülöníteni a harisnyanadrágot és zoknit. 

Fordulópont 1589-ben volt, amikor  William Lee, angol úr kifejlesztette az első kötőgépet felesége kézi kötési technikája alapján, amely gyapjú nadrág kötésére volt alkalmas, majd 1598-ban a továbbfejlesztett  kötőgép már finom tömlőszerű selyemharisnya készítésre is alkalmas volt. Ne felejtsük el megemlíteni, hogy ebben az időben, a férfiak viselték a harisnyát. A hölgyek hosszú ruhájuk alatt titkok rejlettek. :)

A 17. Században a zokni készítésére egyre jobban elterjed a pamut használata. A szegényebb réteg pamutból és gyapjúból készült, míg a gazdag réteg finom selyemharisnyát hordott. 

A 19.században a férfi nadrágok egyre hosszabbak lettek, a harisnyák rövidebbek. Végül elnyerte végső nevét és funkcióját. Kialakult a ma is ismert zokni!

Az 1860-as években elkezdődött az ipari zoknigyártás (pamutból), majd 1928-ban berobban a piacra nejlon mint alapanyag és teret hódított a nejlonharisnya. 

Azóta számtalan zokni típus divatos. Legyen az hosszú zokni, rövid zokni, vékony zokni, vagy vastag téli zokni. Ez a ruhadarab mindennapi életünk elengedhetetlen részévé vált. 

Szerencsére már rengeteg lehetőségünk van különböző anyagú, színű, méretű, fazonú vagy márkájú zoknik közül választani. Mindenki igénye szerint válogathat, hogy megtalálja a számára legideálisabb lábravalót. Manapság külön kategória a Férfi Zokni és külön méretezik a Női zokninak. Léteznek speciális gyógyzoknik melyek antibakteriális anyaguk miatt még jobban kényezteti lábunkat. Sportzokni, amit strapabíróbb és jobb nedvszívó képességű, kifejezetten  erre a használatra képeztek ki. Vannak színes, vidám, mintás zoknik bohókásabb személyeknek, vagy éppen egyszerű öltönyzokni mindennapi viseletre. 

 

De felmerül a kérdés, hogy vajon milyen anyagból készül a tökéletes zokni? 

 

Zokni összetétel:

A zokni gyártás során a természetes alapanyaghoz (pamut, bambus) gyakran párosul szintetikus szál. Ilyen például az elasztán, vagy poliamid. Erre azért van szükség, hogy rugalmas, kényelmesen hordható, nem „lecsúszós" vagy „szorítós" zoknit kapjunk végeredményül

Az elasztán aránya max. 2-5% között mozoghat az összetételen belül. Szabad szemmel alig látható, igen vékony szál. Míg a poliamid az elasztánnal ellentétben - egy szabad szemmel is jól látható műszál. A pamut fonalat gyakran kötik együtt poliamiddal, hogy a zokni tartósabb, rugalmasabb és kedvezőbb árú legyen. 

 

Pamut zokni: 

A világon az egyik legnépszerűbb természetes szálas textil alapanyag a pamut. Népszerűségét jó nedvszívó és légáteresztő tulajdonságának köszönheti. Rendkívül bőrbarát, lágy tapintású, kellemes viselet. 

A pamut fonalak strapabírók, ellenben nem túl rugalmasak. Ezért gyakran keverik mesterséges szállal, hogy tartósabb és rugalmas zoknit kapjunk. 

 

Így álltalában ritka a tiszta pamut zokni. 100% pamutból készült Zoknijaink egyik ékes példája a Magyarországon gyártott BOK Antibakteriális Pamut Zokni. Jól szellőzik ezáltal nem izzad bele az ember lába, valamint a laza gumírozásnak köszönhetően nem szorítja el a lábszárat, de mégsem csúszik le. :) Hogy lehetséges ez? Ha érdekel, írok egyszer erről is. 




Bambusz zokni:

A bambuszból készített fonal textilipari felhasználása nem rég terjedt el. A bambuszt sokáig csak merevítésre használták. Hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a pamut. A bambusz fonalból készült zokni jól szellőzik és kiváló a nedvszívó képessége.

Elasztán (spandex, lycra) felfedezése forradalmasította a textílipart. Az első olyan szintetikus szál volt, mely helyettesíteni tudta a természetes alapú gumit (latex), sőt erősebbnek és tartósabbnak is bizonyult nála. Az elasztán extrém rugalmas szál: nyugalmi állapotának akár 600-szorosára is képes nyúlni. 

 

Poliamid Ilyenkor a fonalszálakat úgy forgatják, hogy a pamut fusson kívül, a poliamid pedig belül, épp ezért tapintásra nem mindig állapítható meg, hogy a termék tartalmaz-e műszálat. Ha például eltér a zokni külsejének a színe a belsejétől, valószínűleg ez az eset áll fenn.


Online zokni bolt vásárlás

Bokazokni, titokzokni

Forrás:

Miből készül a zokni?

https://www.topp.hu/mibol_keszul_a_zokni

Zokni- anyagok 

https://www.princezokni.hu/hu/okossagok/

Múlt kor

https://mult-kor.hu/tiz-meghkkento-teny-a-kzepkori-divat-vilagabol-20170619?pIdx=9